Jajka faszerowane pieczarkami i rzeżuchą

Takie jajeczka bardzo apetycznie się prezentują😃 Polecam je… na śniadanie …na przekąskę …na kolację. Można je podać również gościom na imprezie lub postawić na świątecznym wielkanocnym stole.

 

 

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 7 pieczarek
  • średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka masła, oleju lub oliwy
  • ok. 3 łyżki rzeżuchy
  • 1-2 łyżki majonezu majonezu
  • sól i pieprz

 

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Dodaj posiekane pieczarki – smaż bez przykrycia przez około 5 minut. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Jajka obłup ze skorupki, opłucz. Przekrój na połówki. Wyjmij z nich żółtka, drobno posiekaj, a następnie dodaj do pieczarek razem z rzeżuchą – całość wymieszaj. Na końcu dodaj majonez oraz dopraw do smaku. Gotowym farszem napełnij białka jajek. Ułóż je na talerzu i jeśli chcesz, udekoruj dodatkowo rzeżuchą.

 

Dla efektownego wyglądu gotowe jajka możesz ułożyć na liściach sałaty lub zimnym sosie np. czosnkowym, musztardowym, curry.

 

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *