- prosty aromatyczny sos z suszonych leśnych grzybów,
- pasuje do potraw mięsnych i wegetariańskich,
- idealny do codziennego posiłku lub świątecznych potraw.
Składniki:
- 20-30 g suszonych grzybów
- cebula
- łyżka masła (około 5 g)
- czubata łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz (lub ulubione przyprawy)
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 18% lub 30%
- opcjonalnie świeża natka pietruszki
Grzyby włóż do miski, zalej zimną wodą, odstaw na godzinę. Wyjmij je, pokrój i przełóż do rondla wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj dodatkowo szklankę wody i gotuj przez około 20 minut. Na patelni rozpuść masło, zeszklij posiekaną cebulę – następnie wsyp mąkę i zrób zasmażkę (intensywnie mieszaj, aż mąka się zarumieni). Wlej szklankę zimnej wody, wymieszaj, następnie przełóż do rondla z grzybami. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj trochę słodkiej śmietanki i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Sos jest gotowy do podania. Jeśli jednak wolisz, by był jeszcze bardziej gęsty, dodaj łyżeczkę mąki wymieszaną w 1/3 szklanki zimnej wody – gotując się sos zgęstnieje jeszcze bardziej.
Gotowy sos można dodatkowo zmiksować blenderem ręcznym – będzie wtedy gęsty, kremowy, bez żadnych grudek.
Sos doskonale pasuje do… ziemniaków, ryżu, kasz, makaronu, klusek (klusek na parze, kopytek, klusek śląskich), zapiekanek, placków, gołąbków, pieczeni.