- pyszna przekąska w formie sałatki,
- bardzo łatwa do przygotowania,
- idealna na kolację, imprezę lub wigilijny stół.
Składniki:
- 250 g filetów śledziowych (około 3-4 sztuki)
- jabłko
- jajko ugotowane na twardo
- 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone
- garść świeżego koperku
- 2 ugotowane lub upieczone buraki czerwone (średniej wielkości)
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- opcjonalnie łyżeczka octu spirytusowego lub soku z cytryny
Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.
Płaty śledziowe pokrój w drobniutką kosteczkę. Przełóż do miski. Dodaj posiekane jabłko, jajka, ogórki, koperek, a na końcu również majonez. Dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj. Buraczki zetrzyj na tarce o dużych oczkach – możesz je wymieszać z pozostałymi składnikami lub ułożyć na dnie pierścienia kuchennego i przykryć sałatką ze śledzia. Gotowe danie przechowuj w lodówce. Najlepiej przygotować je kilka godzin przed podaniem – składniki „się przegryzą” i tatar zyska na smaku.
Buraki w skórce należy piec w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 200 stopni lub gotować w rondlu przez około 60-90 minut (zależnie od wielkości).