- szybka przekąska ze śledziem i dodatkami,
- łatwa do przygotowania,
- na kolację, imprezę lub wigilijny stół.
Składniki:
- 400g filetów śledziowych (około 4-6 sztuk)
- 3 ogórki konserwowe
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 papryka czerwona (świeża lub marynowana)
- kilka marynowanych grzybków (leśnych lub pieczarek)
- 1 mała cebulka
- łyżka musztardy, np. sarepskiej, miodowej
- łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka ostrej papryki mielonej
- sól
Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.
Jajka obierz ze skorupki, a cebulę z łupiny. Paprykę przekrój i usuń gniazdo nasienne. Wszystkie składniki pokrój w drobną kosteczkę – śledzie, ogórki, jajka, paprykę, grzybki i cebulę. Umieść je w misce, następnie dodaj składniki sosu, czyli musztardę, miód i przecier pomidorowy. Dopraw przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy tatar podawaj w miseczce lub na talerzu (uformowany przy pomocy miseczki lub foremek). Przechowuj w lodówce. Najlepiej tatar przygotować minimum godzinę przed podaniem – składniki „się przegryzą” i wtedy zyska na smaku.
Jajka obierz ze skorupki, a cebulę z łupiny. Paprykę przekrój i usuń gniazdo nasienne. Wszystkie składniki pokrój w drobną kosteczkę – śledzie, ogórki, jajka, paprykę, grzybki i cebulę. Umieść je w misce, następnie dodaj składniki sosu, czyli musztardę, miód i przecier pomidorowy. Dopraw przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowy tatar podawaj w miseczce lub na talerzu (uformowany przy pomocy miseczki lub foremek). Przechowuj w lodówce. Najlepiej tatar przygotować minimum godzinę przed podaniem – składniki „się przegryzą” i wtedy zyska na smaku.
<