- smaczna zimna przekąska w formie sałatki,
- szybka i łatwa do przygotowania,
- na kolację, dla gości lub na wigilijny stół.
Składniki:
- 250 g filetów śledziowych (około 4 sztuki)
- jabłko
- cebula
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- 2 jajka ugotowane na twardo
- świeży koperek
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.
Śledzie, obrane jabłko, ogórki, jajka i cebulę pokrój w drobniutką kostkę. Dodaj posiekany koperek, oliwę, musztardę, sok z cytryny oraz szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum godzinę, by składniki „się przegryzły”.
Tatara możesz przygotować nawet dzień przed podaniem. Przechowuj w lodówce.