- smaczna zupa warzywna z brokułami,
- zdrowa, pożywna, lekkostrawna,
- dobra na obiad lub kolację.
Składniki:
- 500 g brokułów
- 1 litr bulionu lub rosołu
- duża cebula
- 3-4 małe ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 ml słodkiej śmietanki
- sól i pieprz
Cebulę i czosnek posiekaj – zeszklij je w rondlu na maśle. Wlej bulion, dodaj pokrojone ziemniaki i brokuły. Gotuj około 20 minut. Zdejmij z ognia, wlej śmietankę i zmiksuj blenderem. Miksując dopraw do smaku przyprawami.
Do podania: pieczywo, grzanki, groszek ptysiowy, prażone płatki migdałów lub pestki dyni.
Można dodać inne warzywa, np. groszek, marchewkę, pietruszkę, korzeń selera.