• szybki i łatwy przepis na śledzika,
  • można go przygotować nawet dzień wcześniej,
  • idealny na przekąskę, imprezę lub wigilijny stół.

 

Składniki:

  • 500g filetów śledziowych (6-8 sztuk)
  • duże jabłko
  • średnia cebula
  • 300g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • garść świeżego koperku
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie łyżeczka octu spirytusowego lub soku z cytryny

Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.

Jabłka obierz, a z cebuli usuń łupinę – pokrój je w drobną kosteczkę. Przełóż je do miski. Dodaj posiekany koperek, kwaśną śmietanę i przyprawy. Posmakuj i jeśli chcesz, dla zaostrzenia smaku dodaj odrobinę octu lub soku z cytryny. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je na talerzu i przykryj śmietanową pierzynką lub wymieszaj z sosem i podawaj w miseczce. Przed podaniem warto je odstawić na kilka godzin, by nabrały lepszego smaku (przegryzły się).

STRONA GŁÓWNA