Śledź w śmietanie

Szybki i łatwy przepis na śledzika – pomysł przyda się na Wigilię, „bezmięsny” piątek lub po prostu na rodzinną imprezę. To nie tylko świetna przekąska, ale też bardzo dobra zagrycha do wódeczki😉 Można ją przygotować nawet dzień wcześniej, by przez ten czas wszystkie składniki „się przegryzły” – danie będzie wtedy o wiele smaczniejsze🙂

 

 

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (6-8 sztuk)
  • duże jabłko
  • średnia cebula
  • 300 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • garść świeżego koperku
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie łyżeczka octu spirytusowego lub soku z cytryny

 

Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie.

Jabłka obierz, a z cebuli usuń łupinę – pokrój je w drobną kosteczkę. Przełóż je do miski. Dodaj posiekany koperek, kwaśną śmietanę i przyprawy. Posmakuj i jeśli chcesz, dla zaostrzenia smaku dodaj odrobinę octu lub soku z cytryny. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je na talerzu i przykryj śmietanową pierzynką lub wymieszaj z sosem i podawaj w miseczce. Przed podaniem warto je odstawić na kilka godzin, by nabrały lepszego smaku (przegryzły się).

 

 

 

Pomysły na śledzie:

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *