Sos z suszonych grzybów (z zasmażką)

Prosty aromatyczny sos z suszonych grzybów, który przygotujesz z łatwością🙂 Doskonale urozmaici pieczone mięsa, obiadowe dania oraz potrawy na wigilijnym stole😉 Jeśli nie lubisz zasmażki, polecam przepis na sos grzybowy z zaklepką (mieszanką mąki i zimnej wody).

 

 

Składniki:

  • 20-30 g suszonych grzybów
  • cebula
  • łyżka masła (około 5 g)
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz (lub ulubione przyprawy)
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 18% lub 30%
  • opcjonalnie świeża natka pietruszki

 

Grzyby włóż do miski, zalej zimną wodą, odstaw na godzinę. Wyjmij je, pokrój i przełóż do rondla wraz z wodą, w której stały. Dodaj dodatkowo szklankę wody i gotuj przez około 20 minut. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę, wsyp mąkę i zrób zasmażkę (intensywnie mieszaj, aż mąka się zarumieni). Wlej szklankę zimnej wody, wymieszaj, następnie przełóż do rondla z grzybami. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj trochę słodkiej śmietanki i opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki. Sos jest gotowy do podania. Jeśli jednak wolisz, by był jeszcze bardziej gęsty, dodaj łyżeczkę mąki wymieszaną w 1/3 szklanki zimnej wody – gotując się jeszcze bardziej zgęstnieje. 

 

Gotowy sos można dodatkowo zmiksować blenderem ręcznym – będzie wtedy gęsty, kremowy, bez żadnych grudek.

Sos doskonale pasuje do… ziemniaków, ryżu, kasz, makaronu, klusek (klusek na parze, kopytek, klusek śląskich), zapiekanek, placków, gołąbków, pieczeni.

 

 

Dania z suszonymi grzybami:

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *