Barszcz biały bez zakwasu

Wiele osób ”barszczem białym” nazywa ”żurek”, z czym się całkowicie nie zgadzam. Dla mnie jest to zabielana zupa (oczywiście bez zakwasu), której podstawą jest aromatyczny mięsny wywar. Obowiązkowo podawana z kawałkami białej kiełbasy i jajkiem… pycha🙂 Jak dotąd najlepszy barszcz zdarza mi się jadać u przyszłej teściowej. Jest tak smaczna, że trudno mi poprzestać tylko na jednym talerzuJeśli jeszcze nigdy nie robiliście takiej zupy, gorąco Was do tego zachęcam. Jestem pewna, że od razu ją polubicie🙂

 

Składniki na rondel 2,5 l:

  • 4 białe surowe kiełbasy
  • 1-2 kości rosołowe (np. wołowe) lub 300 g żeberek
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • łyżka majeranku
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz
  • jajka na twardo do podania

 

Kości opłucz, włóż do dużego garnka, zalej 2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zbierz pianę gromadzącą się na wierzchu (szumowiny). Gotuj 20 minut. Dodaj białą kiełbasę, liście laurowe i ziele angielskie i gotuj kolejne 20 minut (po tym czasie wyłów kiełbasę). Do wywaru dodaj majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę – gotuj przez chwilę. Mąkę i śmietanę połącz ze sobą – wymieszaj z chochlą gorącego wywaru (by się nie zwarzyła), a następnie wlej do zupy i gotuj 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową zupę podawaj z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.

.

Rady:
1. Szumowiny (szumy, burzyny) to nic innego, jak ścięte drobiny białka z gotowanych składników. Gromadzą się na powierzchni wywaru w czasie gotowania pod postacią mętnej piany. Nie szkodzą na zdrowie, ale wyławia się je, by zupa nie była mętna (klarowna zupa ma ładniejszy wygląd). Ja zwykle zbieram szum łyżką cedzakową.

2. Zupę można gotować też na… kościach schabowych, żeberkach wieprzowych, kościach rosołowych (drobiowych, wieprzowych, wołowych), skrzydełkach lub udkach drobiowych, golonce wieprzowej, boczku wędzonym, kostkach rosołowych np. Knorr, na wywarze warzywnym lub grzybowym itp.

 

 

 

 

😃😃😃

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *