Barszcz biały bez zakwasu

Wiele osób ”barszczem białym” nazywa ”żurek”, z czym się całkowicie nie zgadzam. Dla mnie jest to zabielana zupa (oczywiście bez zakwasu), której podstawą jest aromatyczny mięsny wywar. Obowiązkowo podawana z kawałkami białej kiełbasy i jajkiem… pycha🙂 Jak dotąd najlepszy barszcz zdarza mi się jadać u przyszłej teściowej. Jest tak smaczna, że trudno mi poprzestać tylko na jednym talerzuJeśli jeszcze nigdy nie robiliście takiej zupy, gorąco Was do tego zachęcam. Jestem pewna, że od razu ją polubicie🙂

 

 

Składniki na rondel 2,5 l:

  • 4 białe surowe kiełbasy
  • 1-2 kości rosołowe (np. wołowe) lub 300 g żeberek
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • łyżka majeranku
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz
  • jajka na twardo do podania

 

Kości opłucz, włóż do dużego garnka, zalej 2 litrami zimnej wody i zagotuj. Zbierz pianę gromadzącą się na wierzchu (szumowiny). Gotuj 20 minut. Dodaj białą kiełbasę, liście laurowe i ziele angielskie i gotuj kolejne 20 minut (po tym czasie wyłów kiełbasę). Do wywaru dodaj majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę – gotuj przez chwilę. Mąkę i śmietanę połącz ze sobą – wymieszaj z chochlą gorącego wywaru (by się nie zwarzyła), a następnie wlej do zupy i gotuj 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową zupę podawaj z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.

.

Rady:
1. Szumowiny (szumy, burzyny) to nic innego, jak ścięte drobiny białka z gotowanych składników. Gromadzą się na powierzchni wywaru w czasie gotowania pod postacią mętnej piany. Nie szkodzą na zdrowie, ale wyławia się je, by zupa nie była mętna (klarowna zupa ma ładniejszy wygląd). Ja zwykle zbieram szum łyżką cedzakową.

2. Zupę można gotować też na… kościach schabowych, żeberkach wieprzowych, kościach rosołowych (drobiowych, wieprzowych, wołowych), skrzydełkach lub udkach drobiowych, golonce wieprzowej, boczku wędzonym, kostkach rosołowych np. Knorr, na wywarze warzywnym lub grzybowym itp.

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Barszcz biały bez zakwasu”

  1. To chyba nie jest tak, bialy barszcz i zurek, tradycyjnie, sa przygotowane na zakwasie, a roznica polega na mace do tego zakwasu uzytej, zytniej lub przenicznej

    1. Świetne wyjaśnienie – konkretne i przejrzyste Szukałam informacji na różnych stronach w internecie, pytałam znajomych i nikt nie dał mi tak dobrej odpowiedzi. Dziękuję Rzecz też w tym, że każdy ma swój własny sposób gotowania – ja od malucha wychowywałam się na białym barszczu mojej babci, na mięsnym wywarze, bez zakwasu i zaprawiony octem. A tak ogólnie uważam, że… W SWOIM DOMU, KAŻDY POWINIEN GOTOWAĆ TAK, JAK MU SIĘ PODOBA!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *