Brak mąki nie jest przeszkodą, by zrobić pyszne ciasto😀 Polecam Wam brownie z fasolą i bananem. Jest wspaniałe – mocno czekoladowe, proste, a do tego błyskawiczne w przygotowaniu (wystarczy zmiksować wszystkie składniki i upiec)!😀 Przepis dostałam od szwagierki już dawno temu. Przypomniał mi się kilka tygodni temu, gdy postanowiłam już nie sięgać po sklepowe słodycze. Tak jak radziła Dorota, czasem z tego przepisu piekę muffinki, a czasem podwajam ilość składników i robię ciasto (forma 24×24 cm). Wychodzi świetnie!🥰 Chociaż zawiera fasolę i banana, nie wyczuje się tego w smaku – przypomina klasyczne brownie🙂 Można użyć dowolnego słodziwa – wcześniej dodawałam zwykły cukier, ksylitol, a ostatnio słodzę je miodem. Za każdym razem było udane i pyszne😉 Jest doskonałe do kawy, dla gości, do zabrania do szkoły, pracy lub na piknik. To słodkość idealna dla alergików pokarmowych, ponieważ nie zawiera mąki ani mleka👍
Składniki na małą keksówkę (11×20 cm) lub około 9 muffinek:
- puszka czerwonej fasoli (ok. 400 g)
- 1 banan
- 2 jajka
- 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
- 2-3 łyżki cukru, ksylitolu lub płynnego miodu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Fasolę odsącz z zalewy (płukanie nie jest konieczne). Przełóż ją wraz z pozostałymi składnikami do kielicha malaksera lub blendera i zmiksuj na gładką jednolitą masę. Możesz również użyć blendera ręcznego. Ciasto przelej do niedużej keksówki (wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem) lub foremek na muffinki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30-35 min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw do ostudzenia.
Powyższy skład jest na małą keksówkę (11×20 cm). Na kwadratową formę o wymiarach 24 x 24 cm użyj podwójnej porcji składników i piecz około 40-45 minut w temp. 180 stopni.
Jeśli lubisz, możesz dodać do masy… wiórki kokosowe, posiekane orzechy, bakalie, kawałki gorzkiej czekolady, cynamon, cukier waniliowy, aromat do ciast (np. waniliowy, arakowy, migdałowy).