Brownie z fasolą i bananem
(muffinki i ciasto)

Brak mąki nie jest przeszkodą, by zrobić pyszne ciasto😀 Polecam Wam brownie z fasolą i bananem. Jest wspaniałe – mocno czekoladowe, proste, a do tego błyskawiczne w przygotowaniu (wystarczy zmiksować wszystkie składniki i upiec)!😀 Przepis dostałam od szwagierki już dawno temu. Przypomniał mi się kilka tygodni temu, gdy postanowiłam już nie sięgać po sklepowe słodycze. Tak jak radziła Dorota, czasem z tego przepisu piekę muffinki, a czasem podwajam ilość składników i robię ciasto (forma 24×24 cm). Wychodzi świetnie!🥰 Chociaż zawiera fasolę i banana, nie wyczuje się tego w smaku – przypomina klasyczne brownie🙂 Można użyć dowolnego słodziwa – wcześniej dodawałam zwykły cukier, ksylitol, a ostatnio słodzę je miodem. Za każdym razem było udane i pyszne😉 Jest doskonałe do kawy, dla gości, do zabrania do szkoły, pracy lub na piknik. To słodkość idealna dla alergików pokarmowych, ponieważ nie zawiera mąki ani mleka👍

 

 

Składniki na małą keksówkę (11×20 cm) lub około 9 muffinek:

  • puszka czerwonej fasoli (ok. 400 g)
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżki cukru, ksylitolu lub płynnego miodu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Fasolę odsącz z zalewy (płukanie nie jest konieczne). Przełóż ją wraz z pozostałymi składnikami do kielicha malaksera lub blendera i zmiksuj na gładką jednolitą masę. Możesz również użyć blendera ręcznego. Ciasto przelej do niedużej keksówki (wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem) lub foremek na muffinki. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30-35 min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw do ostudzenia.

Powyższy skład jest na małą keksówkę (11×20 cm). Na kwadratową formę o wymiarach 24 x 24 cm użyj podwójnej porcji składników i piecz około 40-45 minut w temp. 180 stopni.

Jeśli lubisz, możesz dodać do masy… wiórki kokosowe, posiekane orzechy,  bakalie, kawałki gorzkiej czekolady, cynamon, cukier waniliowy, aromat do ciast (np. waniliowy, arakowy, migdałowy).

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *