Dla niektórych to wspomnienie z dzieciństwa, a dla innych jedzenie dawne i niemodne. Słyszałam już różne wersje😉 My z mężem nadal od czasu do czasu robimy sobie takie śniadanko – zawsze w wersji wytrawnej z keczupem lub sosem czosnkowym. Czasem keczupem smarujemy jeszcze w czasie smażenia i dodajemy wędlinę oraz żółty ser, by się rozpuścił. Pycha!😉 To jest świetny sposób na smaczne wykorzystanie czerstwego chleba lub bułek.
Składniki:
- 7-8 kromek chleba
- 2 jajka
- 1 łyżka wody lub mleka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Jajka wbij do talerza, wlej 1 łyżkę zimnej wody oraz dopraw szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej olej. Do talerza włóż kromkę chleba, dociśnij dłonią, następnie odwróć na drugą stronę, dociśnij i połóż na patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podaj zaraz po przygotowaniu.
Pamiętaj, że chleb wchłania jajko jak gąbka. Jeśli zanurzysz kromkę i zostawisz na dłuższą chwilę, może wchłonąć cale jajko.
Do podania….
1) wytrawnie… keczup, gęsta śmietana, musztarda, sos czosnkowy;
2) na słodko… cukier, cukier puder, miód, dżem, marmolada, mus owocowy.