Buraczki ze śmietaną (na ciepło)

Ciepły dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny🙂 Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów). Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu. 

 

Inne pomysły na buraczki…

** Barszcz czerwony czysty

** Buraczki zasmażane

** Sałatka obiadowa z buraczków

** Surówka z surowych buraków i jabłka

 

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • łyżeczka cukru

 

Umyte buraki włóż do rondla, zalej wodą i gotuj do miękkości (czas gotowania zależy od wielkości, zwykle to 1-1,5 godziny). Odstaw do przestudzenia. Obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj buraczki i smaż je przez chwilę. Dodaj śmietanę i przyprawy. Całość smaż mieszając jeszcze przez około 2-3 minuty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

 

 

 

😃😃😃

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *