Surówka ze świeżej kapusty, która smakiem bardzo przypomina tę z chińskich knajpek🙂 Świetnie pasuje nie tylko do dań azjatyckich, ale też do mięs i dań obiadowych (np. placków, krokietów, klusek). Do jej przygotowania wystarczą kapusta, marchew i zalewa, jednak zyskuje na smaku przez dodatek cebuli i czosnku.
Składniki:
- średnia główka białej kapusty
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl. oleju
- pół szkl octu 10%
- 1 szkl cukru
- 1 łyżeczka soli

Kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę posiekaj. Wszystkie warzywa wymieszaj. W rondelku wymieszaj olej, ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier i sól. Podgrzewaj, aż się zagotuje. Jeszcze gorącą lub lekko przestudzoną zalewą zalej warzywa – dobrze je wymieszaj. Odstaw na kilka godzin, by składniki się przegryzły.
pycha:)
Jak już to ocet ryżowy tak jest w orginalnym przepisie
Ocet ryżowy a nie zwykły tak jest w orginalnym przepisie
Tak, masz rację 🙂 Ja jednak od lat robię surówkę z octem spirytusowym, dlatego mogę potwierdzić, że wychodzi bardzo dobra. Wiem, że niektórzy dodają octu ryżowego lub też winnego – zależy, co kto lubi i co właśnie ma w swojej kuchni 🙂
Jeśli chodzi o oryginalny przepis, zauważyłam, że nie wszystkie restauracje chińskie się go trzymają – np. knajpka w mojej okolicy robi surówkę bez oleju i chyba w zalewie rozcieńczonej dużą ilością wody (surówka jest sucha i mało smaczna).
Tak więc często oryginalne przepisy bywają modyfikowane 🙂