Chłodnik z buraczkami

 

W moim rodzinnym domu w letnie dni często był robiony chłodnik do picia, doprawiony octem i z dodatkiem szczypiorku. Chłodnik z buraczkami jadłam po raz pierwszy u naszych znajomych, Asi i Pawła. Pyszna sprawa😉 Jest idealny na upalne dni – chłodzi i wspaniale zaspokaja głód, a przy tym jest baaaardzo zdrowy😉

 

 

Porcja dla 3 osób:

  • 2-3 średniej wielkości buraczki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1-2 ogórki szklarniowe
  • pół pęczka szczypiorku l ub koperku
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g śmietany 12% lub 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

 

Umyte i obrane buraki pokrój na połówki, przełóż do garnka, zalej dwiema szklankami wody i gotuj do miękkości (ok. 20-25 minut). Następnie pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie obierz ogórki, oczyść rzodkiewkę i pokrój je w małą kosteczkę. Szczypiorek posiekaj. Ugotowane buraki zetrzyj na tarce do dużej miski (lub rondelka).  Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pozostałe warzywa i wywar z buraków, zalej jogurtem naturalnym oraz śmietaną. Do smaku dodaj sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj łyżką i  wstaw do lodówki minimum na 2 h. Podawaj z pieczywem i jajkiem na twardo.

 

 Jogurt naturalny możesz zastąpić jogurtem greckim, maślanką lub kefirem.

 

 

 

😉😉😉

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *