Chłodnik z buraczkami

W moim rodzinnym domu w letnie dni często był robiony „biały chłodnik” do picia, doprawiony octem i z dodatkiem szczypiorku. Chłodnik z buraczkami jadłam po raz pierwszy u naszych znajomych, Asi i Pawła. Pyszna sprawa😉 Jest idealny na upalne dni – chłodzi i wspaniale zaspokaja głód, a przy tym jest baaaardzo zdrowy😉

 

 

Składniki (4 porcje):

  • 3 średniej wielkości buraczki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek szklarniowy lub 2-3 gruntowe
  • pół pęczka szczypiorku lub koperku
  • 800 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • do podania: 4 jajka na twardo

 

Umyte buraki ugotuj lub upiecz do miękkości (piecz około 60 minut w 200 stopniach lub gotuj około 60-90 minut). Następnie pozostaw do wystygnięcia. Obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Drobno pokrój rzodkiewkę i obranego ogórka. W dużej misce połącz buraczki z ogórkami, rzodkiewką, kefirem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posiekanym szczypiorkiem. Do smaku dodaj sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj łyżką – wstaw do lodówki minimum na 1 h, by składniki się przegryzły. Podawaj z pieczywem i jajkiem na twardo.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *