Najlepsze ciasto na pierogi – jest sprężyste, elastyczne, dobrze się wałkuje, a pierogi nie rozklejają się w czasie gotowania😉 Z tego ciasta można przygotować pierogi na słodko i na słono, np. z owocami, z twarogiem, z mięsem, z grzybami lub z warzywami.
Składniki (na około 40 szt):
- 3 szkl mąki pszennej (typu 450-500)
- 1 szkl ciepłej wody
- jajko
- łyżka oleju lub miękkiego masła
- szczypta soli
W misce umieść wodę, jajko, olej i sól – wymieszaj łyżką. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę. Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj ręcznie. Podziel je na mniejsze części. Każdą rozwałkuj lekko podsypując mąką. Wycinaj krążki, układaj na nich nadzienie i sklejaj.
Ugotowane i ostudzone pierogi nadają się do mrożenia.
Pierogi można odgrzać w mikrofali, na patelni lub wrzucając do wrzątku i gotując, aż do wypłynięcia.
Jeśli pierogi nie chcą się sklejać, palec namocz w kubeczku z wodą i przetrzyj nim brzegi krążka, które chcesz skleić.