Ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi – jest sprężyste, elastyczne, dobrze się wałkuje, a pierogi nie rozklejają się w czasie gotowania😉 Z tego ciasta można przygotować pierogi na słodko i na słono, np. z owocami, z twarogiem, z mięsem, z grzybami lub z warzywami.

 

 

Składniki (na około 40 szt):

  • 3 szkl mąki pszennej (typu 450-500)
  • 1 szkl ciepłej wody
  • jajko
  • łyżka oleju lub miękkiego masła
  • szczypta soli

 

W misce umieść wodę, jajko, olej i sól – wymieszaj łyżką. Mieszając stopniowo dosypuj mąkę. Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj ręcznie. Podziel je na mniejsze części. Każdą rozwałkuj lekko podsypując mąką. Wycinaj krążki, układaj na nich nadzienie i sklejaj.

Ugotowane i ostudzone pierogi nadają się do mrożenia.

Pierogi można odgrzać w mikrofali, na patelni lub wrzucając do wrzątku i gotując, aż do wypłynięcia.

Jeśli pierogi nie chcą się sklejać, palec namocz w kubeczku z wodą i przetrzyj nim brzegi krążka, które chcesz skleić.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *