Lubisz dania z cukinią? Jeśli tak, ten przepis Ci się spodoba🙂 To smaczne letnie danie, które z pewnością zasmakuje zarówno wygłodniałym gościom, jak i Twojej rodzinie🙂 Taka cukinia ładnie wygląda na talerzu, świetnie smakuje, a w jej przygotowaniu nie ma żadnej trudności. Danie jest w sam raz na obiad, kolację lub do podania na imprezie🙂
Składniki:
- 2-3 młode cukinie
- 500 g mięsa mielonego
- 1 świeża papryka (czerwona, żółta lub zielona)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 150 g żółtego sera
- sól i pieprz
- łyżka oleju do smażenia
Na patelni rozgrzej olej i najpierw podsmaż drobno posiekaną cebulę, a po chwili dodaj też mięso i paprykę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie wydrąż środek używając łyżeczki. Gotowym farszem napełniaj cukinie, na wierzchu ułóż trochę żółtego sera (tartego lub w plasterkach) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 30-40 min w temperaturze 200 stopni.
Miąższ wydrążony z cukinii możesz użyć do innego dania np. gulaszu, leczo lub zupy warzywnej.
Z czym podawać taką cukinię? Z czym chcesz?
Świetnie do niej będą pasować gotowane ziemniaki, frytki, kasza, a także ryż. Możesz też danie podać samodzielnie w towarzystwie kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego.