Cukinia faszerowana mięsem

 

Lubisz dania z cukinią? Jeśli tak, ten przepis Ci się spodoba🙂 To smaczne letnie danie, które z pewnością zasmakuje zarówno wygłodniałym gościom, jak i Twojej rodzinie🙂 Taka cukinia ładnie wygląda na talerzu, świetnie smakuje, a w jej przygotowaniu nie ma żadnej trudności. Danie jest w sam raz na obiad, kolację lub do podania na imprezie🙂

 

Inne pomysły na cukinię…

**  Leczo z cukinią

** Rożki półfrancuskie z cukinią

**Tarta z cukinią

**Spaghetti z mięsem i warzywami

 

Składniki:

  • 2-3 młode cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 świeża papryka (czerwona, żółta lub zielona)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 150 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju do smażenia

 

Na patelni rozgrzej olej i najpierw podsmaż drobno posiekaną cebulę, a po chwili dodaj też mięso i paprykę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie wydrąż środek używając łyżeczki. Gotowym farszem napełniaj cukinie, na wierzchu ułóż trochę żółtego sera (tartego lub w plasterkach) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 30-40 min w temperaturze 200 stopni.

 

Miąższ wydrążony z cukinii możesz użyć do innego dania np. gulaszu, leczo lub zupy warzywnej. 

 

Z czym podawać taką cukinię? Z czym chcesz?

Świetnie do niej będą pasować gotowane ziemniaki, frytki, kasza, a także ryż. Możesz też danie podać samodzielnie w towarzystwie kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego. 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *