Domowa Vegeta

Bardzo dobra uniwersalna przyprawa do potraw. Pasuje zarówno do zup, jak i dań  obiadowych😉 Składa się z włoszczyzny, suszonych grzybów oraz przypraw (można dodać również zioła). Jest zdrowsza od tej ze sklepu – nie zawiera wzmacniaczy smaku, regulatorów kwasowości, ani barwników👍 Możesz ususzyć warzywa samodzielnie w domu lub kupić gotową suszoną włoszczyznę i ją zemleć. Jeśli chcesz zrobić więcej niż w przepisie poniżej, zwiększ ilość składników proporcjonalnie do swoich potrzeb. Możesz dostosować przyprawę do swojego gustu i zrobić Vegetę bardziej ziołową lub pikantną.

 

Polecam na obiad:

** Gruzińskie Chinkali

** Spaghetti z bazyliowym pesto

** Burrito z mięsem mielonym

** Curry z mięsem mielonym

 

 

Składniki:

  • 200 g mieszanej suszonej włoszczyzny (marchewka, por, korzeń pietruszki i selera, cebula)
  • 10 g suszonych leśnych grzybów
  • pełna łyżeczka natki pietruszki
  • pełna łyżeczka dowolnej soli (jodowanej, morskiej, himalajskiej)
  • pełna łyżeczka pieprzu (dałam ziarnisty)
  • pełna łyżeczka kurkumy

 

Wszystkie składniki zmiel w młynku do kawy lub w thermomixie. Przesyp do suchego pojemnika. Przechowuj w temperaturze pokojowej.

Zrób mieszankę według swojego gustu. Możesz dodatkowo dodać: suszony czosnek, słodką lub ostrą mieloną paprykę, curry, suszone zioła (bazylię, oregano, tymianek, koperek).

Vegeta składa się wyłącznie z suchych składników – zamkniętą w szczelnym pojemniku (np. słoiczku) można przechowywać nawet do 6 miesięcy w temperaturze pokojowej.

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *