Domowe kakao

To smak dzieciństwa… z którego nie da się wyrosnąć🙂 Idealny napój na poprawę humoru… jesienno-zimowe chłody… oraz długie wieczory. Przygotowanie kakao do picia jest bardzo proste. Z doświadczenia jednak wiem, że są osoby, które nie czują się pewnie w kuchni i potrzebują wsparcia nawet w tym🙂 Oczywiście do przygotowania polecam gorzkie kakao w proszku, ponieważ gotowe kakaowe napoje oraz wersje instant mają w sobie niepotrzebny nadmiar cukru oraz konserwanty.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • 4-5 łyżeczek cukru lub miodu

 

W 1/2 szklanki zimnego mleka wymieszaj kakao, by nie było grudek (ja rozbijam grudki mieszając widelcem). Pozostałe mleko wlej do rondelka i podgrzej razem z cukrem. Gdy będzie gorące, wlej zawartość szklanki.  Wymieszaj. Gotowe kakao przelej do kubków lub szklanek. Smacznego☺️

 

Dodatki… bita śmietana, syropy (pomarańczowy, rumowy, waniliowy), cynamon, kardamon, chili w proszku, pianki marshmallows, cukier waniliowy, kogel-mogel, likier (pomarańczowy, kokosowy, waniliowy).

 

 

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

2 thoughts on “Muffiny śniadaniowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *