Uwielbiamy pieczywo czosnkowe!🙂 Zwykle kupowaliśmy takie bułeczki w piekarni lub pobliskim sklepie, ale ostatnio przygotowaliśmy je samodzielnie. Wyszły przepyszne – rumiane, miękkie w środku, z opieczoną chrupiącą skórką🙂
Są idealne jako…
** samodzielna przekąska (np. do piwa, do filmu, na piknik),
** dodatek do sałatek (sałatka z fetą i oliwkami, sałatka brokułowa z papryką),
** dodatek do szaszłyków (szaszłyki z ananasem, szaszłyki drobiowe z pieczarkami),
** dodatek do zup (np. krem z cukinii, krem z brokułów, zupa serowo-cebulowa)🙂
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonych ziół (np. bazylia, oregano, tymianek)
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- sól
- podłużna bułka ciabatta lub bagietka

Masło wyjmij z lodówki przynajmniej 30 min wcześniej, by zmiękło w temperaturze pokojowej. Następnie wymieszaj je w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami i szczyptą soli. Dokładnie je wymieszaj. Ciabattę lub bagietkę pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Wierzch posmaruj przygotowanym masłem, połóż cienki plasterek sera i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz z termoobiegiem ok. 10-15 minut, aż wierzch bułeczek się zarumieni.
Sprawdź pomysły na sałatki…

😃😃😃