Domowe pieczywo czosnkowe

 

Uwielbiamy pieczywo czosnkowe!🙂 Zwykle kupowaliśmy takie bułeczki w piekarni lub pobliskim sklepie, ale ostatnio przygotowaliśmy je samodzielnie. Wyszły przepyszne – rumiane, miękkie w środku, z opieczoną chrupiącą skórką🙂

 

Są idealne jako…

** samodzielna przekąska (np. do piwa, do filmu, na piknik),

** dodatek do sałatek (sałatka z fetą i oliwkami, sałatka brokułowa z papryką),

** dodatek do szaszłyków (szaszłyki z ananasem, szaszłyki drobiowe z pieczarkami),

** dodatek do zup (np. krem z cukinii, krem z brokułów, zupa serowo-cebulowa)🙂

 

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonych ziół (np. bazylia, oregano, tymianek)
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • sól
  • podłużna bułka ciabatta lub bagietka

 

Masło wyjmij z lodówki przynajmniej 30 min wcześniej, by zmiękło w temperaturze pokojowej. Następnie wymieszaj je w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami i szczyptą soli. Dokładnie je wymieszaj. Ciabattę lub bagietkę pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Wierzch posmaruj przygotowanym masłem, połóż cienki plasterek sera i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz z termoobiegiem ok. 10-15 minut, aż wierzch bułeczek się zarumieni.

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

3 thoughts on “Nalewka brzoskwiniowa”

  1. Musi być smakowite, przypomina mi się degustacja w gospodarstwie w byłej Jugosławi , na pewno zrobię! !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *