To świetny dodatek do jajek, wędlin, mięs, sosów i zup. Gotowy chrzan można kupić w słoiczkach, ale jeśli macie taką możliwość, przygotujcie go samodzielnie w domu. Warto!😃
♦ Bez konserwantów, substancji zagęszczających i regulatorów!
♦ Ma intensywniejszy smak i zapach od chrzanu sklepowego!
♦ Doprawiasz według swojego gustu!
Składniki:
- 2 korzenie chrzanu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka wrzątku
- 3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 1 szczypta soli
Chrzan obierz i utrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Do utartego chrzanu dodaj sól, cukier i ocet – zalej wrzątkiem (chrzanu zrobi się dwa razy więcej).
Jeśli korzeń jest lekko zwiędły, włóż go na godzinę do zimnej wody.
Jeżeli nie masz tarki, możesz chrzan rozdrobnić w blenderze lub przepuścić przez sokowirówkę.
Świetne przepisy!