Domowy chrzan

 

To świetny dodatek do jajek, wędlin, mięs, sosów i zup. Gotowy chrzan można kupić w słoiczkach, ale jeśli macie taką możliwość, przygotujcie go samodzielnie w domu. Warto!😃

♦ Bez konserwantów, substancji zagęszczających i regulatorów!

♦ Ma intensywniejszy smak i zapach od chrzanu sklepowego!

♦ Doprawiasz według swojego gustu!

 

Składniki:

  • 2 korzenie chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wrzątku
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 szczypta soli

 

Chrzan obierz i utrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Do utartego chrzanu dodaj sól, cukier i ocet – zalej wrzątkiem (chrzanu zrobi się dwa razy więcej).

 

Jeśli korzeń jest lekko zwiędły, włóż go na godzinę do zimnej wody.

Jeżeli nie masz tarki, możesz chrzan rozdrobnić w blenderze lub przepuścić przez sokowirówkę.

 

 

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *