Domowy majonez

 

Prawdziwy domowy majonez – bez barwników, konserwantów i sztucznych aromatów🙂 Przygotowanie jest szybkie i łatwe – wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Gdy w domu zabraknie majonezu, warto mieć przepis w zanadrzu🙂

 

Jest idealny do…

**  smarowania i dekorowania kanapek,

** past kanapkowych (pasta serowa, pasta jajeczna),

** sałatek (sałatka z szynką, sałatka z brokułami),

** sosów (sos czosnkowy),

** jako dodatek do dań (kotlety drobiowe, mini tortille z sałatą lodową).

 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 350 ml oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz

 

Do głębokiego naczynia wbij jajko, dodaj sól, pieprz, ocet i musztardę – całość miksuj (początkowo na wolnych a później szybkich obrotach) powoli dolewając olej. Majonez będzie gotowy, gdy jego konsystencja będzie gęsta i kremowa. Przełóż go do słoika lub zamykanego naczynia. Przechowuj w lodówce do 7 dni.

 

Pamiętaj! Im więcej oleju dodasz w czasie miksowania, tym gęstszy będzie majonez.

 

 

 

 

 

😃😃😃


 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *