Prawdziwy domowy majonez – bez barwników, konserwantów i sztucznych aromatów🙂 Przygotowanie jest szybkie i łatwe – wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Gdy w domu zabraknie majonezu, warto mieć przepis w zanadrzu🙂
Jest idealny do…
** smarowania i dekorowania kanapek,
** past kanapkowych (pasta serowa, pasta jajeczna),
** sałatek (sałatka z szynką, sałatka z brokułami),
** sosów (sos czosnkowy),
** jako dodatek do dań (kotlety drobiowe, mini tortille z sałatą lodową).
Składniki:
- 1 jajko
- 1 pełna łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 350 ml oleju słonecznikowego
- sól i pieprz

Do głębokiego naczynia wbij jajko, dodaj sól, pieprz, ocet i musztardę – całość miksuj (początkowo na wolnych a później szybkich obrotach) powoli dolewając olej. Majonez będzie gotowy, gdy jego konsystencja będzie gęsta i kremowa. Przełóż go do słoika lub zamykanego naczynia. Przechowuj w lodówce do 7 dni.
Pamiętaj! Im więcej oleju dodasz w czasie miksowania, tym gęstszy będzie majonez.
Majonez wykorzystasz do przygotowania…

😃😃😃
Uwielbiam rożki ze szpinakiem według Twojego przepisu. Najlepsze jest w nich to, że na zimno są tak smaczne:)