Prawdziwy domowy majonez – bez barwników, konserwantów i sztucznych aromatów🙂 Przygotowanie jest szybkie i łatwe – wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Gdy w domu zabraknie majonezu, warto mieć przepis w zanadrzu🙂
Składniki:
- 1 jajko
- 1 pełna łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 350 ml oleju słonecznikowego
- sól i pieprz
Do głębokiego naczynia wbij jajko, dodaj sól, pieprz, ocet i musztardę – całość miksuj (początkowo na wolnych a później szybkich obrotach) powoli dolewając olej. Majonez będzie gotowy, gdy jego konsystencja będzie gęsta i kremowa. Przełóż go do słoika lub zamykanego naczynia. Przechowuj w lodówce do 7 dni.
Pamiętaj! Im więcej oleju dodasz w czasie miksowania, tym gęstszy będzie majonez.