Ekspresowe kotlety drobiowe
(z majonezem i żółtym serem)

 

Kotleciki inne niż wszystkie, bo… siekane🙂

Są bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy pokroić mięso, zetrzeć trochę sera, wymieszać wszystkie składniki i usmażyć na patelni. To bardzo smaczne i soczyste danie. Jest świetną alternatywą dla klasycznych kotletów z mięsa mielonego. Można je podawać z ziemniakami, frytkami, kaszą oraz ryżem. Polecam!🙂

 

 

Składniki na ok. 8 kotletów:

  • 1 filet z kurczaka (ok. 300 g)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 jajko
  • 50 g żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

 

Opłukany i osuszony filet pokrój w drobną kostkę (usuń błony i chrząstki). Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Następnie w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki – filet, ser, cebulę, jajko, majonez i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Porcje przygotowanej masy kładź (dużą łyżką) na rozgrzany olej formując placki – smaż na złoty kolor z obu stron.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *