Fasolka po bretońsku
(wersja ekspresowa)

 

Fasolka dla zabieganych!🙂

To takie danie „na szybko” – w sam raz na obiad lub kolację. Nie wymaga wcześniejszego namaczania suchej fasoli. Wystarczy podsmażyć cebulkę z kiełbasą i koncentratem, a potem tylko dodać fasolkę konserwową z puszki. Do podania polecam gotowane ziemniaki, placki ziemniaczane lub… po prostu świeże pieczywo.

 

 

Składniki (porcje dla 2 osób):

  • 1  puszka białej fasoli
  • 200 g kiełbasy np. podwawleskiej lub wiejskiej
  • 1 cebula
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz

 

Kiełbasę i cebulę pokrój w dużą kostkę – podsmaż na oleju, aż cebula się zeszkli. Dodaj fasolę razem z zalewą, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Do smaku dopraw solą i pieprzem.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *