Fasolka dla zabieganych!🙂
To takie danie „na szybko” – w sam raz na obiad lub kolację. Nie wymaga wcześniejszego namaczania suchej fasoli. Wystarczy podsmażyć cebulkę z kiełbasą i koncentratem, a potem tylko dodać fasolkę konserwową z puszki. Do podania polecam gotowane ziemniaki, placki ziemniaczane lub… po prostu świeże pieczywo.
Składniki (porcje dla 2 osób):
- 1 puszka białej fasoli
- 200 g kiełbasy np. podwawleskiej lub wiejskiej
- 1 cebula
- łyżka przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- łyżka oleju
- sól i pieprz
Kiełbasę i cebulę pokrój w dużą kostkę – podsmaż na oleju, aż cebula się zeszkli. Dodaj fasolę razem z zalewą, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Do smaku dopraw solą i pieprzem.