Fasolka po bretońsku
z suchej fasoli

 

Fasolka po bretońsku to smaczne i sycące danie jednogarnkowe. Poniżej podaję klasyczny przepis z suszoną białą fasolą, ale możesz również zrobić wersję błyskawiczną dodając fasolkę konserwową z puszki🙂 Najczęściej bywa podawana z pieczywem, ale niektórzy serwują fasolkę do ugotowanych ziemniaków, makaronu lub ryżu. Można ją bez problemu przechowywać w lodówce przez kilka dni. Danie nadaje się również do mrożenia oraz wekowania w słoikach.

 

 

Składniki na 6 porcji:

  • 400 g suchej białej fasoli
  • 300 g kiełbasy w lasce (np. śląskiej)
  • 200 g boczku wędzonego lub parzonego
  • 1 cebula
  • ok. 90 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka majeranku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona

 

Wsyp do rondla suchą fasolę, zalej zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom) i odstaw na 8-12 h lub najlepiej na noc. Po tym czasie odlej wodę. Wlej świeżej, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i zagotuj – gotuj 1,5 h do miękkości. Na rozgrzaną patelnię połóż boczek pokrojony w kostkę.W czasie smażenia wytopi się tłuszcz. Po chwili dodaj pokrojoną cebulę i kiełbasę. Całość smaż do miękkości cebuli (ok. 5 minut). Przełóż je do rondla z fasolą – dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy i majeranek. Gotuj przez około 15 minut. Na końcu dopraw do smaku przyprawami.

 

Jeśli chcesz zagęścić sos, w 1/3 szklanki wody wymieszaj 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Wlej do rondla i gotuj jeszcze 2-3 minuty (sos zgęstnieje).

Nie mocz suchej fasoli dłużej niż 12h, ponieważ może zacząć fermentować.

 


 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *