Gniazdka z mięsa mielonego

 

Mięsne gniazdka to kolejny sposób na smakowity obiad prosto z piekarnika – są smaczne… łatwe w przygotowaniu… niedrogie… a do tego cieszą oko apetycznym wyglądem🙂 Możecie śmiało puścić wodze fantazji i uzupełnić je ulubionymi dodatkami, np. sosem pomidorowym, pieczarkami lub szpinakiem. Z pewnością przypadną Wam do gustu🙂

 

Polecam Wam też inne pomysły na mięso mielone:

**  Paprykowe krążki nadziewane mięsem

**  Klopsiki z piekarnika

** Ziemniaki faszerowane mięsem

** Pyzy z mięsem

** Spaghetti z mięsem i warzywami

** Pielmienie z mięsem

 

Składniki (na ok. 4-6 gniazdek):

  • 500 g mięsa mielonego (drobiowego, wieprzowego lub wołowego)
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bułka namoczona w wodzie lub mleku (np. kajzerka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • świeża papryka
  • 2-3 plastry żółtego sera
  • słodko-ostry sos chili (lub ewentualnie keczup)
  • sól i pieprz

 

Mięso przełóż do miski i połącz z odciśniętą bułką, jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bułką tartą oraz przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj (najlepiej dłonią). Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Z przygotowanego mięsa formuj kulki (takie, jak na klasyczne kotlety mielone), rozłóż je na blasze i formuj z nich gniazda przy pomocy dłoni. W każde wgłębienie włóż łyżeczkę sosu chili, pół plasterka sera, a na wierzchu pokrojoną paprykę. Posyp solą i pieprzem. Gotowe gniazdka wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz 30 minut w temp. 200 stopni.

 

Możesz puścić wodze fantazji i uzupełnić gniazdka… serem (np. gouda, mozzarella), masą jajeczną lub jajeczno-serową, pieczarkami, leśnymi grzybami, groszkiem konserwowym, kukurydzą, cebulą, szpinakiem, suszonymi pomidorami, sosem pomidorowym lub beszamelem, ulubionymi ziołami (natką pietruszki, koperkiem, bazylią, oregano).

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *