Gulasz wieprzowy

Szukasz pomysłu na obiad? Proponuję coś dobrego dla mięsożerców – smaczny prosty mięsny sosik, który podejrzałam na TalerzPokus.tv (filmik). Jest bardzo łatwy do przygotowania. Doskonały z pieczywem, do klusek, ryżu, kaszy, ziemniaków, makaronu, placków i kotletów wegetariańskich. Wspaniale napełni i nasyci głodne brzuchy🙂

 

 

 

Składniki:

  • 800 g wieprzowiny (np. łopatka wieprzowa, szynka, karkówka)
  • 3-4 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • sól i pieprz

 

 

W głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso pokrojone w kostkę (smaż ok. 10 minut). Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz dopraw solą, pieprzem i papryką. W miseczce wymieszaj mąkę, śmietanę i wodę (ok. 200 ml). Wlej do gulaszu i duś jeszcze przez kilka minut, by sos zgęstniał. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *