Klasyczna jajecznica

 

Jajecznica jest najprostszym i najbardziej znanym daniem śniadaniowym🙂 Nie do końca ścięta… delikatna… pyszna…🙂 Może być przyrządzona z samych jajek lub z ulubionym dodatkiem np. szczypiorkiem, cebulą, boczkiem. Zależnie od upodobań, bywa podawana z… chlebem, bułeczkami, tostami, grzankami lub pieczywem czosnkowym.

 

 

Składniki na 1 porcję:

  • 3 jaja
  • 1 łyżka masła (lub łyżka oleju)
  • sól i pieprz

Jaja wbij do miseczki i rozmieszaj widelcem. Rozgrzej patelnię, rozpuść masło i wlej jajka. Smaż na małym ogniu cały czas mieszając drewnianą łopatką, aż jajka zaczną się ścinać. Gdy będą prawie idealnie ścięte, zdejmij patelnię z ognia i nadal mieszaj (dno patelni jest rozgrzane, więc jajka nadal będą się ścinać). Dopraw solą i pieprzem. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

 

Jajecznicę możesz urozmaicić dodając cebulkę, kiełbasę, boczek, szynkę, szczypiorek, świeżą paprykę, pieczarki lub żółty ser.

Nie smaż jajecznicy na mocnym ogniu, ponieważ szybko się wysuszy (nie powinna być do końca ścięta).

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *