Jajka faszerowane pieczarkami i rzeżuchą

Takie jajeczka bardzo apetycznie się prezentują😃 Polecam je… na śniadanie …na przekąskę …na kolację. Można je podać również gościom na imprezie lub postawić na świątecznym wielkanocnym stole.

 

 

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 7 pieczarek
  • średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka masła, oleju lub oliwy
  • ok. 3 łyżki rzeżuchy
  • 1-2 łyżki majonezu majonezu
  • sól i pieprz

 

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Dodaj posiekane pieczarki – smaż bez przykrycia przez około 5 minut. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Jajka obłup ze skorupki, opłucz. Przekrój na połówki. Wyjmij z nich żółtka, drobno posiekaj, a następnie dodaj do pieczarek razem z rzeżuchą – całość wymieszaj. Na końcu dodaj majonez oraz dopraw do smaku. Gotowym farszem napełnij białka jajek. Ułóż je na talerzu i jeśli chcesz, udekoruj dodatkowo rzeżuchą.

 

Dla efektownego wyglądu gotowe jajka możesz ułożyć na liściach sałaty lub zimnym sosie np. czosnkowym, musztardowym, curry.

 

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *