Smażone kulki ziemniaczane

…na obiad …na kolację …dla gości

To kolejny fajny pomysł, jak zrobić „COŚ Z NICZEGO”😃👍 Uwielbiam takie przepisy! Do przygotowania kulek potrzebujesz jedynie ugotowanych ziemniaków, jajka i bułki tartej do obtoczenia. To świetny pomysł na przygotowanie smacznego i niedrogiego dania, które bardzo syci i szybko zaspokaja głód. Bywa, że podaję do nich jedynie zimny sos czosnkowy, a czasem są dodatkiem do obiadu np. z pieczenią i surówką. 🥖🍞Bezglutenowcom polecam panierowanie w tartej bułce bezglutenowej lub zmielonych płatkach kukurydzianych🍞🥖

 

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól i pieprz
  • ok. 5 łyżek oleju do smażenia

 

Ziemniaki obierz, opłucz, przekrój na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości) i ugotuj z dodatkiem łyżeczki soli (czas gotowania ok. 20-25 minut). Odstaw do przestudzenia, a następnie rozdrobnij, np. przeciskając przez praskę lub ugniatając tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj jajko oraz dobrze dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy ziemniaczanej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w bułce tartej i układaj na tacy lub talerzu. Na patelni rozgrzej olej, połóż kulki i smaż na złoty kolor. Gdy jedna strona się zarumieni, delikatnie poodwracaj na drugą stronę. Usmażone ziemniaczki ułóż na talerzu lub na papierowym ręczniku, by wchłonął ociekający tłuszcz. Podawaj zaraz po usmażeniu.

Prócz soli i pieprzu, możesz dodać swoje ulubione przyprawy i zioła (papryka mielona, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, majeranek, bazylia, oregano).

Masa ziemniaczana nie klei się do dłoni, dlatego formowanie kulek jest łatwe.

Do przygotowania kulek można użyć gotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu.

Polecam je do… ryb, mięs, klopsików, gulaszu, surówek, sałatek obiadowych, duszonych warzyw, dipów, ciepłych sosów.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *