Jajka faszerowane pieczarkami

 

…na śniadanie …na przekąskę …na kolację …na imprezę …dla gości …na Wielkanoc

Jeśli tak jak ja, lubicie pieczarki, polecam Wam takie oto smaczne jajka z pieczarkowym farszem😊 To niedrogie danie przygotowane z kilku prostych składników. Pasuje nie tylko na wielkanocny stół, ale również na kolację lub na przekąskę dla gości. Pomysł przyda się również, gdy trzeba przygotować posiłek dla osób z nietolerancją pokarmową lub alergią (o ile to nie jest alergia na jajka lub pieczarki – jeśli nie wiemy, lepiej zapytać)😊

 

Na śniadanie polecam…

** Sałatkę Caprese

** Pastę z paluszkami krabowymi

** Zapiekankę z cukinią

** Mini tortille z papryką i ogórkiem

 

Składniki na 6 szt:

  • 3 jajka
  • 3-4 świeże pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju, oliwy lub masła
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: łyżka oliwy lub majonezu

 

Jajka ugotuj na twardo (gotuj przez około 10 minut). Przestudź, obłup ze skorupki i przekrój na pół. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dodaj posiekane pieczarki i smaż do miękkości. Dopraw do smaku. Odstaw na chwilę do przestudzenia. Z jajek wyjmij żółtka, rozgnieć je w miseczce przy pomocy widelca. Dodaj pieczarki z cebulą – wymieszaj. W razie potrzeby, jeżeli Twój farsz jest za mało ścisły, możesz dodać łyżkę oliwy lub majonezu (ja nie dodawałam). Przygotowanym farszem nadziej białka jajek i ułóż na talerzu.

 

Farsz możesz wzbogacić dodatkiem… koperku, natki pietruszki, szczypiorku.

Jeśli potrzebujesz większej ilości faszerowanych jajek, proporcjonalnie zwiększ ilość składników.

 

 

 

😃😃😃

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *