Oto kalafior według receptury Mojej Babci, czyli… smak mojego dzieciństwa🙂 Kalafior w śmietanie jest świetnym dodatkiem do obiadu – łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny, a do tego delikatny w smaku🙂
Skład:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 200 g śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- sól i pieprz

Kalafior oczyść z liści, podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut (uważaj, by się nie rozgotował). Następnie odlej wodę i odstaw. W patelni na rozpuszczone masło wrzuć kalafior, a następnie dodaj śmietanę. Duś na małym ogniu, aż kalafior nasiąknie śmietaną i stanie się miękki (ok. 5 min). Po wierzchu posyp mąkę, wymieszaj łyżką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ciepłe świeżo po przygotowaniu.