Taka kasza jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa i lekka dla żołądka. To doskonałe samodzielne danie oraz dodatek do mięs i surówek😉 Proste, sycące, niedrogie i bezpieczne dla glutenowych alergików.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g kaszy gryczanej (używałam 1 torebki)
- ok. 250 g pieczarek,
- 1 większa cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła lub oleju
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W czasie gotowania napuchnie (zwiększy swoją objętość). W rondlu lub na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i pieczarki pokrojone w plasterki. Smaż na niedużym ogniu, aż do miękkości (około 10 minut). Dodaj ugotowaną i odsączoną kaszę. Smaż przez chwilę. Na koniec dopraw do smaku przyprawami i wsyp posiekaną natkę pietruszki.