Rumiana i aromatyczna kiełbasa z podsmażoną cebulą. Banalnie proste smaczne danie, które można zjeść na kolację lub podać do obiadu🙂 Pasuje do niej pieczywo, jak również ziemniaki i surówka.
Składniki:
- 4 kawałki cienkiej kiełbasy np. śląskiej
- 2 średnie cebule
- 2-3 łyżki oleju
- sól i pieprz
- musztarda/keczup
Kiełbasę ponacinaj po bokach (ja nacięłam kratkę). Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na niej kiełbasę. W tym czasie usuń z cebuli łupinę i pokrój ją w piórka lub pół plastry. Kiełbasę zdejmij na talerz i na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Z powrotem połóż kiełbasę do cebuli, by ponownie się nagrzała. Przykryj pokrywką i smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Podawaj na ciepło.