Klops – smaczne danie z mięsa mielonego pieczone w piekarniku🙂 Doskonały do obiadu z sosem, surówką i ziemniakami, a także do kanapek jako wędlina.
♦ Jest niedrogim daniem.
♦ Szybki w wykonaniu, wymaga jedynie długiego pieczenia.
♦ Smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ja piekę na płaskiej blasze do pieczenia nadając pieczeni formę bochenka chleba, ale można użyć foremki na keks lub niedużej brytfanki.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
- 1 bułeczka np. śniadaniowa, kajzerka
- 2 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
Bułkę zalej wodą, pozostaw na chwilę, by namokła. Odciśnij i rozdrobnij palcami. Dodaj mięso mielone, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki, mąkę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj (najlepiej dłonią). Mięsną masę wyłóż na blachę do pieczenia i uformuj „bochenek chleba” lub przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu), aż nabierze rumianego koloru. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw na 15 minut, by pieczeń stężała.
Klops nadaje się do odgrzewania, np. na patelni, w piekarniku lub w mikrofalówce.
Taką pieczeń bez problemu można zamrozić.