Klops (pieczeń rzymska)

 

Klops – smaczne danie z mięsa mielonego pieczone w piekarniku🙂 Doskonały do obiadu z sosem, surówką i ziemniakami, a także do kanapek jako wędlina.

♦ Jest niedrogim daniem.

♦ Szybki w wykonaniu, wymaga jedynie długiego pieczenia.

♦ Smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ja piekę na płaskiej blasze do pieczenia nadając pieczeni formę bochenka chleba, ale można użyć foremki na keks lub niedużej brytfanki.

 

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
  • 1 bułeczka np. śniadaniowa, kajzerka
  • 2 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

 

Bułkę zalej wodą, pozostaw na chwilę, by namokła. Odciśnij i rozdrobnij palcami. Dodaj mięso mielone, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki, mąkę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj (najlepiej dłonią). Mięsną masę wyłóż na blachę do pieczenia i uformuj „bochenek chleba” lub przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu), aż nabierze rumianego koloru. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw na 15 minut, by pieczeń stężała.

 

Klops nadaje się do odgrzewania, np. na patelni, w piekarniku lub w mikrofalówce.

Taką pieczeń bez problemu można zamrozić.

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *