Kotlet schabowy klasyczny

Nie ma to jak SCHABOSZCZAK! Po prostu kawał wysmażonego mięcha podany z warzywami!🙂  To jedna z tradycyjnych i najbardziej popularnych potraw polskiej kuchni.

 

 

Składniki na 4 kotlety:

  • 4 plastry schabu bez kości (ok. 400-500 g)
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka do panierowania
  • sól i pieprz
  • olej lub smalec do smażenia

 

Plastry schabu rozbij tłuczkiem na cienko (według mnie najlepiej na grubość ok. 1 cm, ponieważ szybciej się usmażą – im grubsze, tym więcej czasu potrzebują). Oprósz solą i pieprzem z obu stron, a następnie panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kładź na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor z obu stron.

 

Rady:
1. Do panierki możesz dodać: sezam, pokruszone płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, mielone orzechy, parmezan, przyprawy (curry, papryka słodka lub pikantna), zioła (oregano, bazylia, tymianek).

2. Do podania… ryż, ziemniaki, puree ziemniaczane, frytki, surówka, biała kapusta zasmażana, marchewka z groszkiem, duszone buraczki, warzywa konserwowe (papryka, ogórki) itp.

3. Niektórzy namaczają kotlety w mleku (przez kilka godzin lub nawet całą noc), by w ten sposób nabrały kruchości i delikatności. Ja tego nie robię?

4. Przed rozbiciem można przykryć mięso folią spożywczą – zapobiegnie to nadmiernemu rozerwaniu włókien schabu.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *