Kotlety drobiowe z serem i majonezem

 

Lubisz dania z kurczaka?! Więc z pewnością polubisz te pyszne kotlety!🙂 Szybko się je robi… nie wymagają skomplikowanych składników… i są po prostu PYCHA!🙂 Idealne nie tylko na domowy obiad, ale też dla gości lub na rodzinną imprezę.

 

 

Składniki:

  • 450-500 g piersi z kurczaka lub 5 sznycli drobiowych
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • łyżka majonezu
  • 3 łyżki mąki
  • przyprawa gyros lub kebab
  • olej do smażenia

 

Piersi kurczaka przekrój i rozbij tłuczkiem na kotlety o grubości ok. 1 cm (lub pokrój mniejsze kotleciki). Posyp je przyprawą gyros i lekko wetrzyj ją dłońmi w mięso. Odłóż na bok. W tym czasie w głębszej misce wymieszaj jajko, 2 łyżki wody, majonez, mąkę i drobno starty ser (do mieszania wygodnie jest użyć miotełki do ubijania). Mieszaj, aż ciasto będzie jednolite. Na patelni rozgrzej olej, połóż kotlety i smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.

 

Jeśli zamiast piersi kurczaka, masz sznycle drobiowe, nie musisz ich rozbijać tłuczkiem – powinny być wystarczająco cienkie🙂

 

W mięso wtarłam przyprawę gyros, dlatego późniejsze doprawianie ciasta lub usmażonych kotletów nie jest już konieczne.

 

Kotlety możecie podać z… ulubionymi surówkami lub sałatkami obiadowymi, smażonymi pieczarkami, duszonymi warzywami, zasmażanymi buraczkami, ogórkiem kiszonym lub przetworami warzywnymi.

 


 

1 thought on “Kotlety drobiowe z serem i majonezem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *