Kotlety mielone klasyczne

Mielone to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na naszych stołach🙂 Poniżej podaję Wam na nie najprostszy przepis. Możecie też robić różne wariacje np. zapiec z sosem pomidorowym i żółtym serem, przygotować z farszem pieczarkowym lub szpinakowym albo parówką ukrytą w środku.

 

 

Skład:

  • 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka mąki pszennej
  • 1 bułka np. kajzerka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Całą bułkę włóż do miski i zalej wodą na chwilę, by namokła. Dłonią odciśnij bułkę, włóż do miski i rozdrobnij. Dodaj jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżkę bułki tartej, mąkę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj (najlepiej dłonią). Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w pozostałej bułce tartej i spłaszcz formując kotlety. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Świetnie pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy jęczmiennej lub gryczanej.

Jeśli jesteście zabiegani, możecie nasmażyć większą ilość, podzielić na porcje i zamrozić.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *