Jadłeś kiedykolwiek mielone w kształcie kwadratów, prostokątów lub trójkątów? Nie? Poniżej podaję Ci pomysł, jak je zrobić🙂 To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych.
Skład:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 czerstwa kajzerka
- mleko lub woda namoczenia bułki
- sól i pieprz
- 2 wafle andruty
- 3 jaja do panierowania
- bułka tarka
- olej do smażenia
Bułkę namocz w mleku lub w wodzie. Włóż mięso do miski, wbij jajka, dodaj odciśniętą z mleka (lub wody) bułkę i całość wymieszaj. Masę dopraw szczyptą soli i pieprzu, następnie starannie wyrób rękami. Na jednym waflu (na stronie z dużą kratką) rozsmaruj warstwę mięsa. Pokryj go równomiernie aż do samych brzegów, przykryj drugim waflem i lekko dociśnij. Ostrym nożem pokrój je według własnego gustu, np. na kwadraty, prostokąty lub trójkąty. Każdy kawałek obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj ciepłe do obiadu np. z ziemniakami i surówką.
😃😃😃