Kotlety mielone na waflu

 

Jadłeś kiedykolwiek mielone w kształcie kwadratów, prostokątów lub trójkątów? Nie? Poniżej podaję Ci pomysł, jak je zrobić🙂 To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych.

 

 

Skład:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • mleko lub woda  namoczenia bułki
  • sól i pieprz
  • 2 wafle andruty
  • 3 jaja do panierowania
  • bułka tarka
  • olej do smażenia

 

Bułkę namocz w mleku lub w wodzie. Włóż mięso do miski, wbij jajka, dodaj odciśniętą z mleka (lub wody) bułkę i całość wymieszaj. Masę dopraw szczyptą soli i pieprzu, następnie starannie wyrób rękami. Na jednym waflu (na stronie z dużą kratką) rozsmaruj warstwę mięsa. Pokryj go równomiernie aż do samych brzegów, przykryj drugim waflem i lekko dociśnij. Ostrym nożem pokrój je według własnego gustu, np. na kwadraty, prostokąty lub trójkąty. Każdy kawałek obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj ciepłe do obiadu np. z ziemniakami i surówką.

😃😃😃

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *