Krążki cebulowe

Złociste pierścienie cebulowe w chrupiącej panierce – to bardzo fajna i niedroga przekąska😀 My je zwykle robimy na przegryzkę do filmu, ale są też świetnym dodatkiem do piwa lub poczęstunkiem na imprezie. Jeżeli chcesz je przygotować na przyjście gości, pokrój cebulę, opanieruj i wstaw do lodówki, by czekały na usmażenie👍 Wcześniej robiliśmy panierkę a’la schabowy, maczając w roztrzepanym jajku i obtaczając w tartej bułce, jednak efekt końcowy nie powalał😕 Ta wersja z ciastem naleśnikowym jest o wiele lepsza – panierka tworzy wokół cebulowych pierścieni chrupiącą apetyczną skorupkę. Wychodzą pyszne! Polecam!😉

 

Pomysły na przekąski…

** Pasta z tuńczykiem i jajkiem

** Przekąska z jajkiem

** Jajka po polsku

** Mini tortille z szynką i sałatą lodową

 

Składniki:

  • 1 duża cebula lub 2 średniej wielkości
  • 3/4 szklanki wody lub mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, słodka i ostra papryka mielona
  • 3/4 szklanki bułki tartej (ewentualnie mielonych płatków kukurydzianych)
  • olej do smażenia

 

Cebulę obierz z łupiny i pokrój na grube plastry (około 0,5-1 cm). Rozdziel je na pojedyncze pierścienie. Środek i mniejsze części cebuli odłóż do wykorzystania w innej potrawie. W misce umieść wodę, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy – wymieszaj łyżką lub rózgą do ubijania, aż składniki się połączą. Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany – nie powinno ściekać z cebuli (jeśli ścieka, dodaj jeszcze trochę mąki i wymieszaj). Krążki cebuli zanurzaj w gotowym cieście, następnie panieruj w bułce tartej i układaj na deseczce/talerzu. W głębokiej patelni lub dużym rondlu rozgrzej większą ilość oleju (tyle, by krążki były zanurzone przynajmniej do połowy). Smaż z obu stron na złoty kolor. Jeśli masz frytkownicę, możesz usmażyć je na głębokim tłuszczu bez odwracania (tak, jak frytki). Usmażone wyjmuj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem (wchłonie ociekający nadmiar tłuszczu).

 

Usuwać błonę z krążków czy nie?

Pomiędzy warstwami cebuli znajduje się przezroczysta błona. Jedni ją zostawiają, a inni usuwają przed smażeniem. Nie jest groźna dla zdrowia, a jedynie może częściowo odrywać się, oblepiać panierką i… po prostu psuć ładny wygląd krążków. Tak więc decyzja należy do Ciebie😉

 

 

Do krążków cebulowych polecam:

 

Sos czosnkowy

 

Sos curry

 

Słodko-ostry sos chili

 

Sos musztardowy

 

😃😃😃

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *