Krem pomidorowy z bazylią i mascarpone

Bardzo prosty i łatwy pomysł na pyszną zupę pomidorową pachnącą ziołami😉 Jest doskonałą alternatywą tradycyjnej pomidorówki, którą można podać z makaronem lub z ryżem. Świetna na obiad, na kolację, na imprezy i przyjęcia, a także na romantyczne randkowe spotkania (np. z grzankami w kształcie serc lub wzorem serca narysowanym śmietanką).

 

 

Składniki na 4-5 porcji:

  • puszka pomidorów (całe lub krojone, 400 g)
  • opakowanie przecieru pomidorowego lub passaty (500 g)
  • 500 ml wody lub bulionu (mięsnego, warzywnego)
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g serka mascarpone
  • garść świeżych liści bazylii
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

 

Cebulę, czosnek oraz marchew obierz, oczyść, a następnie drobno pokrój. Podsmaż je w rondlu na oliwie (smaż, aż cebula się zeszkli). Dodaj przecier, pomidory z puszki oraz bulion. Całość gotuj pod przykryciem około 10 minut na niedużym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj serek mascarpone, bazylię i zioła prowansalskie – zmiksuj blenderem ręcznym na gładki jednolity krem. Ponownie wstaw na ogień, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj około 2-3 minuty.

 

Zupę można podawać z… pieczywem, pieczywem czosnkowym, ptysiowym groszkiem, ugotowanym tortellini, makaronem lub ryżem, grzankami, mozzarellą, parmezanem, kozim serem, prażonymi płatkami migdałów, ziarnami słonecznika lub dyni.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *