Krokiety z kapustą i grzybami

 

 

Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej🙂 Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie „na szybko”.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej lub masło do smażenia

 


Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę
odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj i przełóż do rondla. Wrzuć liście laurowe, ziela angielskie, wlej wodę z moczenia grzybów oraz dodatkowo 1 szklankę wody. Całość gotuj, aż kapusta będzie miękka (około 1 h). W trakcie gotowania uzupełniaj wyparowującą wodę. Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez chwilę. Przełóż je do kapusty. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Duś na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje. W czasie mieszania powyjmuj liście laurowe i ziela angielskie, by później nie przeszkadzały w jedzeniu krokietów. Do głębokiego naczynia dodaj jajka, wodę, mleko, mąkę i szczyptę soli – całość zmiksuj lub wymieszaj rózgą do ubijania. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Na każdy placek kładź trochę farszu i lekko rozsmaruj. Boki naleśnika zagnij do środka i całość zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej.

 

Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *