Krokiety są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu🙂 Wystarczy je jedynie zemleć z podsmażoną cebulką i gotowy farsz zawinąć w naleśniki. Najczęściej bywają podawane do barszczu czerwonego. Będą też smakowały podane z sosem (np. pieczarkowym, czosnkowym), surówką lub sałatką obiadową. Fajnym pomysłem jest również upieczenie gotowych krokietów pod pierzynką z pieczarek lub sosu pomidorowego i żółtego sera.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szkl mleka
- 3/4 szkl wody
- 1 szkl mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 700-800 g mięsa z rosołu
- 2 cebule
- przyprawy (doprawiłam sosem sojowym i czarnym pieprzem)
- 2 łyżki oleju do przysmażenia cebuli

W misce wymieszaj składniki na ciasto przy pomocy rózgi do ubijania lub blendera. Usmaż naleśniki. W malakserze lub maszynce do mielenia rozdrobnij mięso drobiowe z rosołu i podsmażone wcześniej cebule (posiekane i podsmażone na oleju). Farsz dopraw przyprawami – smak powinien być bardzo wyrazisty. Nakładaj na każdy naleśnik i zawijaj w krokiety. Możesz je obsmażyć bez panierki lub w panierce z jajka i bułki tartej.