Krokiety z mięsem po rosole

 

Krokiety są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu🙂 Wystarczy je jedynie zemleć z podsmażoną cebulką i gotowy farsz zawinąć w naleśniki. Najczęściej bywają podawane do barszczu czerwonego. Będą też smakowały podane z sosem (np. pieczarkowym, czosnkowym), surówką lub sałatką obiadową. Fajnym pomysłem jest również upieczenie gotowych krokietów pod pierzynką z pieczarek lub sosu pomidorowego i żółtego sera.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl wody
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 700-800 g mięsa z rosołu
  • 2 cebule
  • przyprawy (doprawiłam sosem sojowym i czarnym pieprzem)
  • 2 łyżki oleju do przysmażenia cebuli

 

W misce wymieszaj składniki na ciasto przy pomocy rózgi do ubijania lub blendera. Usmaż naleśniki. W malakserze lub maszynce do mielenia rozdrobnij mięso drobiowe z rosołu i podsmażone wcześniej cebule (posiekane i podsmażone na oleju). Farsz dopraw przyprawami – smak powinien być bardzo wyrazisty. Nakładaj na każdy naleśnik i zawijaj w krokiety. Możesz je obsmażyć bez panierki lub w panierce z jajka i bułki tartej.

 

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *