Kurczak pieczony w sosie barbecue

…na obiad  …na kolację  …na rodzinną imprezę

Kurczak palce lizać!😃 Miękkie soczyste mięso upieczone w smakowitym sosie. Posmakuje Twojej rodzinie lub zachwyci gości, którzy przyjdą do Ciebie na obiad. Zamiast kupować gotowy sos barbecue, zrobiłam domową szybką wersję z keczupem i miodem. Upiekłam podudzia, ale w ten sposób możesz przygotować dowolne części kurczaka (udka, skrzydełka, filety, ćwiartki)😉

 

 

Składniki:

  • 5-6 podudzi z kurczaka (zależnie od wielkości około 500-700 g)
  • 3 łyżki keczupu (użyłam pikantnego)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka musztardy np. sarepskiej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju lub oliwy
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • ostra papryka mielona lub pieprz cayenne (dodaj według gustu)
  • sól

 

Mięso kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz. Wymieszaj składniki sosu – w miseczce połącz keczup, miód, sos sojowy, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz przyprawy. Gotowym sosem posmaruj dokładnie każdy kawałek kurczaka i odstaw minimum na godzinę. Resztę sosu również pozostaw na później. Po „leżakowaniu” kurczaki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 40 minut (bez przykrycia, grzanie góra-dół). Wysuń z piekarnika i każdy kawałek kurczaka pokryj pozostałym sosem (przy pomocy silikonowego pędzelka lub łyżeczki). Piecz dalej, aż mięso nabierze pięknego rumianego koloru (około 15-20 minut).

 

Jeżeli robisz obiad dla dużej liczby osób, proporcjonalnie zwiększ ilość składników.

Do podania: pieczone lub gotowane ziemniaki, purée ziemniaczane, surówka, sałatka obiadowa, zimne sosy (dipy).

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *