…na obiad …na kolację …na rodzinną imprezę
Kurczak palce lizać!😃 Miękkie soczyste mięso upieczone w smakowitym sosie. Posmakuje Twojej rodzinie lub zachwyci gości, którzy przyjdą do Ciebie na obiad. Zamiast kupować gotowy sos barbecue, zrobiłam domową szybką wersję z keczupem i miodem. Upiekłam podudzia, ale w ten sposób możesz przygotować dowolne części kurczaka (udka, skrzydełka, filety, ćwiartki)😉
Składniki:
- 5-6 podudzi z kurczaka (zależnie od wielkości około 500-700 g)
- 3 łyżki keczupu (użyłam pikantnego)
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka musztardy np. sarepskiej
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka oleju lub oliwy
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- ostra papryka mielona lub pieprz cayenne (dodaj według gustu)
- sól
Mięso kurczaka umyj pod bieżącą wodą, osusz. Wymieszaj składniki sosu – w miseczce połącz keczup, miód, sos sojowy, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz przyprawy. Gotowym sosem posmaruj dokładnie każdy kawałek kurczaka i odstaw minimum na godzinę. Resztę sosu również pozostaw na później. Po „leżakowaniu” kurczaki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 40 minut (bez przykrycia, grzanie góra-dół). Wysuń z piekarnika i każdy kawałek kurczaka pokryj pozostałym sosem (przy pomocy silikonowego pędzelka lub łyżeczki). Piecz dalej, aż mięso nabierze pięknego rumianego koloru (około 15-20 minut).
Jeżeli robisz obiad dla dużej liczby osób, proporcjonalnie zwiększ ilość składników.
Do podania: pieczone lub gotowane ziemniaki, purée ziemniaczane, surówka, sałatka obiadowa, zimne sosy (dipy).