Kurczak po indyjsku

 

To pyszne orientalne danie, które zasmakowało nam w indyjskiej restauracji na tyle, żeee… postanowiliśmy je zmajstrować w domowym zaciszu🙂 Bardzo je lubimy! Kawałki soczystego kurczaka oblepione gęstym pikantnym sosem pomidorowo-cebulowym. Dla mnie najlepszy jest sam sos – mogę zanurzać w nim łychę i chłeptać bez końca🙂 Plusem jest to, że samodzielnie można dostosować poziom ostrości pod swój gust dodając pod koniec gotowania, np. pieprz lub ostrą paprykę w proszku.

 

 

Składniki dla max. 3 osób:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry

 

Sos:

  • 2 średnie cebule
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 papryczka chili
  • 2 cm imbiru
  • łyżka oleju (masła lub oliwy)
  • sól i pieprz

 

Piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę. Dodaj przyprawy, całość wymieszaj i odstaw na godzinę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż kurczaka. Następnie wyjmij kawałki mięsa i w tej samej patelni smaż pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę chili (bez nasion) oraz imbir (obrany i pokrojony w kostkę). Gdy cebula się zeszkli, przełóż zawartość patelni do rondelka i dodaj przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut. Następnie zdejmij z ognia, dodaj jogurt i zmiksuj blenderem na gładką masę. Do gotowego sosu wrzuć kawałki kurczaka, postaw na ogniu i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *