Prosty i smaczny dodatek do obiadu – doskonały zamiennik klasycznych gotowanych ziemniaków. Można je podawać z surówką, ciepłym lub zimnym sosem😉 Są sycące i niedrogie. To dobry sposób na wykorzystanie ryżu z wczorajszego obiadu.
Składniki (około 11-12 sztuk):
- 200 g białego ryżu
- 100 g żółtego sera (gouda, edam)
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- sól i pieprz (lub ulubione przyprawy, np. sos sojowy, sól czosnkowa, vegeta)
Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia. Przełóż do większej miski. Dodaj ser starty na dużych oczkach, posiekaną natkę, jajka oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę odstaw na 5 minut, a następnie uformuj z niej średniej wielkości kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju z obu stron na złoty kolor.
Można dodać też: wędlinę (szynkę, boczek, kiełbasę), suszone pomidory, pieczarki, grzyby, marchewkę, kukurydzę, ugotowane jajka, papryczka chili.
Usmażone i ostudzone kotlety nadają się do mrożenia.