Kotlety ryżowe z żółtym serem

Prosty i smaczny dodatek do obiadu – doskonały zamiennik klasycznych gotowanych ziemniaków. Można je podawać z surówką, ciepłym lub zimnym sosem😉 Są sycące i niedrogie. To dobry sposób na wykorzystanie ryżu z wczorajszego obiadu.

 

 

Składniki (około 11-12 sztuk):

  • 200 g białego ryżu
  • 100 g żółtego sera (gouda, edam)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz (lub ulubione przyprawy, np. sos sojowy, sól czosnkowa, vegeta)

 

 

Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia. Przełóż do większej miski. Dodaj ser starty na dużych oczkach, posiekaną natkę, jajka oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę odstaw na 5 minut, a następnie uformuj z niej średniej wielkości kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju z obu stron na złoty kolor.

Można dodać też: wędlinę (szynkę, boczek, kiełbasę), suszone pomidory, pieczarki, grzyby, marchewkę, kukurydzę, ugotowane jajka, papryczka chili.

Usmażone i ostudzone kotlety nadają się do mrożenia.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *