Z kurek można wyczarować wiele potraw, ja jednak podaję Wam najprostszy sposób na przyrządzenie tych szlachetnych grzybów. W moim rodzinnym domu zawsze wcinało się takie smażone kurki po prostu z pieczywkiem🙂 Ale mogą być także wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, rybnych lub po prostu do obiadu razem z ziemniakami🙂
Składniki dla 1-2 porcje:
- 1 szklanka kurek
- 1 łyżka masła
- 1-2 cebule
- sól i pieprz

Kurki oczyść i opłucz. Większe przekrój na połowę. W patelni na maśle zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, a następnie dodaj grzyby. Mieszając co chwilę, smaż na średnim ogniu ok. 10 minut. Przypraw solą i pieprzem.
Pod koniec smażenia możesz dodać również posiekaną zieleninę – koperek lub natkę pietruszki.
😃😃😃