Kurki smażone z cebulką

 

Z kurek można wyczarować wiele potraw, ja jednak podaję Wam najprostszy sposób na przyrządzenie tych szlachetnych grzybów.  W moim rodzinnym domu zawsze wcinało się takie smażone kurki po prostu z pieczywkiem🙂 Ale mogą być także wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, rybnych lub po prostu do obiadu razem z ziemniakami🙂

 

 

Składniki dla 1-2 porcje:

  • 1 szklanka kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 cebule
  • sól i pieprz

Kurki oczyść i opłucz. Większe przekrój na połowę. W patelni na maśle zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, a następnie dodaj grzyby. Mieszając co chwilę, smaż na średnim ogniu ok. 10 minut. Przypraw solą i pieprzem.

 

Pod koniec smażenia możesz dodać również posiekaną zieleninę – koperek lub natkę pietruszki.

 

😃😃😃

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *