Kotlety w wersji WEGE!🙂
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych mielonych lub schabowych, polecam Ci kotlety jajeczne🙂 Przepis pochodzi z TalerzPokus.tv (filmik). To prosty i niedrogi sposób na smaczny obiad. Świetnie pasuje do nich surówka, sałatka obiadowa lub sos🙂
Składniki:
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 1 świeże jajo
- 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- szczypiorek
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Obłupione jajka wrzuć do miski i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj jajko, posiekany szczypiorek, 2-3 łyżki bułki tartej oraz pieprz i sól (dobrze dopraw, by nie były mdłe). Całość wymieszaj na jednolitą masę. Dłońmi formuj nieduże kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.
Z powyższych składników wyszło mi 5 kotlecików jajecznych o średnicy 7 cm.