Leczo warzywne (wegetariańskie)

 

Zdrowy wartościowy posiłek dla całej rodziny🙂 Lekkie smaczne danie – smaczne i latem i zimą. Doskonałe na obiad lub kolację. Możesz je podać z ryżem lub z pieczywem.

 


Składniki:

  • 600-700 g cukinii (ok. 2 młode cukinie)
  • 1 bakłażan (około 300-400 g)
  • 2-3 papryki
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • zioła prowansalskie
  • przyprawy: sól, ostra i słodka papryka mielona

 

 

W rondlu rozgrzej tłuszcz. Włóż posiekaną cebulę i smaż, aż się zezłości. Paprykę, cukinię, bakłażana i pieczarki pokrój. Przełóż je do cebuli, wlej ok. 200 ml wody i duś pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś przez chwilę, a następnie dopraw do smaku ziołami i przyprawami.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *