Zdrowy wartościowy posiłek dla całej rodziny🙂 Lekkie smaczne danie – smaczne i latem i zimą. Doskonałe na obiad lub kolację. Możesz je podać z ryżem lub z pieczywem.
Składniki:
- 600-700 g cukinii (ok. 2 młode cukinie)
- 1 bakłażan (około 300-400 g)
- 2-3 papryki
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- zioła prowansalskie
- przyprawy: sól, ostra i słodka papryka mielona
W rondlu rozgrzej tłuszcz. Włóż posiekaną cebulę i smaż, aż się zezłości. Paprykę, cukinię, bakłażana i pieczarki pokrój. Przełóż je do cebuli, wlej ok. 200 ml wody i duś pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś przez chwilę, a następnie dopraw do smaku ziołami i przyprawami.