Leczo z patisonem i klopsikami

 

Leczo z patisonem i klopsikami to pożywne i sycące danie jednogarnkowe🙂 Jest wyjątkowo proste do wykonania i naprawdę smaczne. Przygotowałam je w dużej głębszej patelni – jeśli takiej nie masz, cebulę i klopsiki podsmaż na mniejszej patelni, a następnie przełóż zawartość do rondla i połącz z pozostałymi składnikami🙂 Jeśli chcesz, możesz dodatkowo doprawić mięso na klopsiki – ja tego nie robiłam, by uniknąć sypania nadmiaru soli. Mięsne kulki obtoczone w dobrze przyprawionym sosie i tak będą bardzo smaczne🙂

 

 

Składniki:

  • 0,8-1 kg patisona
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g pieczarek
  • 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, ostra i słodka papryka
  • natka pietruszki
  • masło lub olej do smażenia

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa)
  • woda lub mleko do namoczenia bułki
  • 1 jajko

 

Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone, jajko i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj kulki o wielkości włoskiego orzecha. Na patelni (głębszej, o wysokich ściankach) rozgrzej tłuszcz, ułóż klopsiki i smaż. Gdy się zrumienią z jednej strony, odwróć na drugą stronę i dorzuć posiekaną cebulę. Duś przez chwilę pod przykryciem. Dodaj pokrojonego patisona, pieczarki, paprykę i wlej pół szklanki wody (ok. 150 ml). Przykryj pokrywką i duś jeszcze przez ok. 15 min (mieszaj od czasu do czasu). Dodaj przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę – na końcu dopraw solą i papryką w proszku.

 

Z czym podawać?

To zależy od Twoich upodobań – danie najlepiej pasuje do pieczywa, ale można podać też do gotowanych ziemniaków, makaronu lub ryżu.

 

Jeśli w czasie lepienia kulek mięso klei Ci się do dłoni, namocz je w zimnej wodzie. Od wilgotnych dłoni, mięso łatwiej będzie odstawać.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *